Helmborns kennel

Uppfödning av Griffon Fauve de Bretagne

PLANERAD PARNING 

Sommaren 2023 blev det ingen ordentlig parning. Hundarna skyller säkert på husse och matte och kan hända har dom rätt, oavsett så går det inte att styra naturen - tur är väl det?!

Hur som haver beslutade vi tillsammans med Zippos husse att avvakta till nästa löp, väl medvetna om att Raya bara löper en gång per år.... Månaderna gick, julen kom  tillsammans med nyåret. Som vanligt bokades en härlig vårskidåkning in och väl till fjälls gick vi båda och iakttog Raya, var det bara fjällstugan och den nya miljön eller kunde det möjligen... Ja då, två dagar efter att vi kom hem igen började Raya löpa! 

Den här gången ville vi inte riskera att vår inblandning påverkade. Zippo hämtades hem för rejält med uppvaktning innan själva höglöpet. Hela familjen tassade på tå för att Zippo och Raya, som dottern kallar det, "ska kunna kramas". Så står vi där en morgon, med en hund utlånad, en annan inlånad, en tredje instängd på undervåningen för att inte kunna störa, barnen i full färd med att göra sig klara för skolan och som kronan på verket, den första fullbordade hängningen <3. Därefter har flera lyckade, stressfria och valfria hängningar följt tills Raya vänligt men bestämt förklarar att nu är det färdigt. Zippo, som den gentleman han är, accepterar och körs tillbaka till ordinarie husse. Nu väntar några veckor med vardag och lugn tills vi kan besöka veterinären för att bekräfta eller dementera eventuella valpar.

Nedan följer en mer ingående beskrivning av Raya och Zippo. 

RAYA Echo d'Ar Bro Dreguer (SE48070/2020)

Raya är ett hebreiskt namn som betyder hopp, eller fana/flagga som syns långt". Namnet har sitt ursprung i namnet Raina som betyder drottning. Allt detta stämmer så väl in på vår Raya, hon ser sig i sanning som en drottning här hemma oavsett om vi andra håller med eller inte.

Raya är alltså den hund som vi valde att åkta till Frankrike för att hämta. Hon är född den 24/4-2020.

Eftersom dessa hundar är ganska långsamma i utvecklingen valde vi att skynda långsamt och hennes första år hos oss fokuserade vi enbart på grundlydnad så som inkallning, kontakt och kommunikation samt spårträning. Vid första introduktionen till jakt och därmed släpp hade hon hunnit blir närmare 18 månader." Inga problem" sa Raya, "jag vet vad jag ska göra". 

Hon har en förkärlek till att driva rådjur men såväl älg, dovhjort, kronhjort och vildsvin har puttats runt i skogarna. Hon ligger på en snitthastighet runt 7-8 km/timme. Rådjuren buktar runt runt och det går lugnt och ostressat till. Kul säger vi, då många tror att dessa långbenta hundar är allt för snabba i skogen och därmed stressar viltet men icke sa nicke.

Jaktligt är Raya mycket trevlig att arbeta tillsammans med, hon söker ut lugnt och noggrant och har ett tydligt väck- och senare även drevskall. Under drev håller hon ca 20-40 minuter beroende på förutsättningar och viltslag, återgången är alltid tydlig och hela vägen tillbaka till föraren innan nästa sökarbete påbörjas. 

För Raya är jakten och framförallt drevet det viktigaste, hon hälsar att det självklart är kul när viltet faller men för Raya är det större belöning att bli släppt på nästa djur. Det innebär att bytesskärpan är mer eller mindre obefintlig och vi slipper djur som är luggade eller tuggade på när dom kommer hem till slaktboden. 

Raya är viltspårchampion med dubbla HP och även godkänd eftersökshund enligt NVR, det innebär att vi regelbundet är ute och gör såväl trafik- som jakteftersök och vilken fröjd det är att spåra med denna hund. Lugnt och metodiskt, enda gångerna det blir bom är när föraren är övertygad om sin egen förträfflighet och tror sig förstå mer än Raya. 

I hemmet är Raya en riktigt soffpotatis med en tydlig av och på knapp. Hon funkar lika bra med katter, barn och hästar som med andra hundar. Soffan är helt klart bästa möbeln i huset om du frågar Raya.

Tyvärr kan varken Malin eller Erik skryta med några exceptionella utställningskunskaper och eftersom vi valt att vänta lite med hägnträning (återigen, dessa hundar utvecklas långsamt) så har några jaktklasser inte varit aktuella än så länge. men dom utställningar vi varit iväg på har gett bland annat följande utlåtanden gällande Rayas exteriör: "feminin med bra proportioner", ""kraftiga bra ben med vackra tassar", vacker päls med utmärkt färgnyans", "bra öronlängd" "typiskt huvud med bra uttryck". Hon har blivit bedömd med "excellent".

Raya är efter hanen Fil Au Vent vars stamtavla består av flera välmeriterade och välkända franska hundar. Hennes mamma är tiken Majoie som även hon är efter välmeriterade linjer inom såväl jakt som utställning. Det finns massor att berätta om de franska hundarna, vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss så skickar vi mer utförlig information.

Lungers Fauverit's Cerfeuil "Zippo" (SE28152/2018)

Zippo hittade ut i stora världen tillsammans med sina syskon 2018. Han flyttade sen hem till Anders som var väl införstådd i behovet av att ta det lugnt och första året fokuserades på att lära känna varandra och etablera grundlydnad. När en viss mognad började infinna sig var Anders flitig att bygga upp en trygg och stabil hund och Zippo tackade för detta genom att bli en oerhört stabil och vänlig hund. En riktig gentleman. Zippo är en maskulin och välmeriterad hane. Hans ägare Anders har gjort ett gediget arbete för att främja viljan att meritera hundar i denna ras. Det innebär att Zippo fått testa på (och bli godkänd) i såväl vildsvinshägn som på vildsvinsprov. Han är dessutom viltspårchampion och har varit på flertalet utställningar med resultat som BIR, BIM, cert och såklart "excellent". Vågar vi påstå att han är en av Sveriges mest välmeriterade hundar inom rasen? Vi kan i alla fall konstatera att han är den första GFdB i Sverige som får ett första pris på drevprov av gris - grattis till både Zippo och Anders!

Hemma är Zippo ett riktigt charmtroll som tar sig in i hjärtat hos såväl människor som andra fyrbenta. Han trivs så klart allra bäst i skogen tillsammans med husse och att få höra Zippos skall i skogen är en fröjd för var och en som är intresserad av såväl jakt som rasen Griffon fauve de Bretange. När husse efter ett lyckat drev dessutom kallar in Zippo på flera hundra meters avstånd är det inte mer än rätt att lyfta på hatten och gratulera till gott samarbete. Zippo är en mycket spårnoggrann herre vilket gör att snitthastigheten landar runt 6-8 km/timme. Drevtiden varierar men han håller i runt 1-1,5 timme.

Efter en härlig dag i skogen, eller ja, egentligen när som helst om du frågar Zippo, så är det inte mer än rätt att man får krypa upp i soffan alternativt framför brasan och mysa och drömma om nya pass i skogen. Med andra ord har även Zippo en tydlig av- och påknapp, är mjuk och mild men kan tända till när det behövs ute i skogen. Zippos pappa heter Ulligårdens Gaston. I den stamtavlan hittar vi såväl viltspårchampions som  mångfalldiga utställningsvinnare inom både Sverige och norden. Zippos mamma är tiken Lungers Fauverit's Cote Du Maron och även där hittar vi både spårchampions och oerhört välmeriterade utställningstitlar. 

Zippos mod och maskulina drag är ett gott komplement till Rayas feminina och lite försiktiga egenskaper. Båda hundarna lever med och trivs utmärkt tillsammans med andra hundar. Flock och familj är viktigt för dom båda. Jaktligt hoppas vi på allsidiga och spårsäkra hundar med lyhördhet för föraren som lämpar sig för jakt på klövvilt. 

Vi hälsar alla som är intresserade utav dessa valpar välkomna att höra av sig. Vi förbehåller oss dock rätten att neka till valpköp samt att själva prioritera vart valparna kommer att finna sina nya jakthem.